15 Nisan 2017 Cumartesi

İMPARATORLAR KULÜBÜ


İMPARATORLAR KULÜBÜ- The Emperor's Club

“Cehalet eğitilebilir, sarhoşluk ayıltılabilir ancak aptallık ömür boyu baki kalır.”


Tüm hayatını yalnızca öğrencileri üzerine kuran, kendi hayatını ikinci plana iten hem klasik hem de idealist bir öğretmen olan bunu çok iyi harmanlayan William Hundert’ın hayal kırıklığı, zafer ve gurur dolu hikayesini anlatır “İmparatorlar Kulübü”.
Gerçek bir öğretmenin özel hayatının olamayacağını aslında kendisiyle de hesaplaştığı, öğretirken aynı zamanda kendisinin de öğrenci olduğunu, gerçek bir öğretmenin aynı zamanda gerçek bir insan olduğunu dile getirir. Film öğretmenliğin ne kadar zorlu yollardan geçtiğini ve ne denli uzun bir yolculuk olduğunu da gösterir izleyiciye. 
“İmparatorlar Kulübü” öğretmenliği hissettirir, yaşatır ve hem insan olarak hem de bir öğretmen olarak insana kendi benliğini sorgulattırır; insana kendiyle yüzleşmesi için imkan verir. William Hundert’ın yaşadığı hayal kırıklıklarını, manevi doyumu sizde onunla duyumsayabilirsiniz.
Mesleğine aşık olan son derece idealist ama aynı zamanda sıkı kuralları olan klasik bir öğretmen tipi de çizen William Hundert, St. Benedict’s Akademi’de eğitmenlik yapan bir tarih profesörüdür. Yeni okul döneminin açılmasıyla birlikte yeni öğrenciler gelmiştir William Hundert’ın sınıfına. ‘The Emperor’s Club’ isimli geleneksel sınıf yarışması için öğrencilerin son derece sıkı çalışması ve seçilen üç öğrenciden biri olması gerekmektedir. Ancak öğretmenin hayatı sınıfa ünlü bir politikacının oğlu olan Sedgewick Bell isimli öğrencinin gelmesiyle değişecektir.
Filmin William Hundert’tan sonraki en önemli oyuncusu olan Sedgewick Bell asi, bencil ve tembel bir öğrencidir. Aile tarafından dışlanan ailesinin zenginliği altında ezilen ve ilgi eksikliğiyle büyüyen Sedgewick Bell ilk başta William Hundert’ın sınıfındaki bazı öğrencileri olumsuz yönde etkiler. Ancak William Hundert, Sedgewick Bell’e güvendiğini ve onu sevdiğini hissetirmesiyle Sedgewick Bell’ de büyük değişimler görülmeye başlanır. Aslında William Hundert Sedgewick Bell’in senator babasıyla tanıştıktan sonra Sedgewick Bell’in asi, tembel ve bencil olmasını da yadırgamaz. Çünkü baba Bell’in tek düşüncesi siyasi hayatı ve elindeki güçtür.
William Hundert bazı inisayitifler alarak ve büyük çabalar sonucunda Sedgewick Bell’in yarışma için ilk üçe girmesini sağlar. Ancak William Hundert Sedgewick Bell’in yarışmada kopya çekmesiyle bir hata yaptığını düşünür. Yıllar sonra Sedgewick Bell’in bu yarışmayı yeniden yapmak istemesiyle William Hundert’ın Sedgewick Bell’in değişebildiği düşüncesiyle içinde bir umut doğar. Sedgewick Bell’in davetini kabul eder. Ancak büyük bir hayal kırıklığı yaşar; çünkü değişen hiçbir şey olmamıştır, Sedgewick Bell hala geçmişteki o aptal çocuktur. “Genç yaşlarda olgunlaşmamışlık ortaya çıkar. Cahillik eğitilebilir, sarhoşluk ayıltılabilir ama aptallık sonsuza dek sürer.” Aristoteles’ten alıntıladığı William Hundert’ın daha genç bir öğrenciyken Sedgewick Bell’e söylediği bu söz kendini haklı çıkarmış olur böylece. Aptal bir insanın akıllı rolünü oynaması ne kadar sürebilir, ya da aptal biri kendisine güvenen birini daha ne kadar aldatabilir ki?
“İmparatorlar Kulübü” gerçek bir öğretmen nasıl olmalıdır, sorusunu Mr. Herbert üzerinden oldukça gerçekçi ve etkileyici bir dille anlatmaya çalışan bütün öğretmenlerin mutlaka izlemesi gereken filmlerden biridir. Film, gerçek bir öğretmen nasıl olmalıdır, sorusuna cevap bulmaya çalışırken aslında gerçek bir insan nasıl olur cevabını da vermeyi başarır. Ayrıca gerçek bir öğretmen olmaya çalışanın işini hakkıyla yerine getirdiği müddetçe gelecekte yetiştirdiği öğrencileriyle gurur duymanın zaferini de erişeceğini izleyiciye yaşatır.
Gerçek bir öğretmenin aslında ne kadar yalnız bir hayat yaşadığını da gösteriyor İmparatorlar Kulübü. İnsanın ister istemez kendini buna ittiğini sunuyor. Ve gerçek bir öğretmenseniz zamanı geldiğinde zaman dışı olup bir köşeye atılabiliyorsunuz da. Ama yaşadığınız manevi doyum asla paha biçilemezdir.
Yayın tarihi22 Kasım 2002 (ABD)
Oyuncular: Kevin Kline, Emile Hirsch, Embeth Davidtz, Rob Morrow, Jesse Eisenberg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder