13 Nisan 2017 Perşembe

TANRIYI OYNAYANLAR



TANRIYI OYNAYANLAR- SOMETHİNG THE LORD MADE

"Diplomasız Kahramanlar"


 Büyük Buhran sırasında başlayan, cerrah Alfred Blalock ile siyahi asistanı Vivien Thomas'ın 34 yıllık ortaklıklarının hikayesi. İlk başta hademe olarak işe alınan Thomas, el becerisi ve kardiyolojiye duyduğu ilgi sayesinde Cerrah Blaloc'un araştırmalarının önemli bir parçası haline geliyor. Ancak dönemin ırkçı yaklaşımı Thomas'ı oldukça zorluyor. Kapalı kapılar ardında sorunsuz yürüyen bu ortaklık ilişkisi, beyazların hüküm sürdüğü kapıların ardında tam bir mücadeleye dönüşüyor.
 Tıp okumak için biriktirdiği paranın da banka tarafından verilmemesi ile zor dönemler geçirir fakat pes etmez. O dönem yüzlerce bebeğin ölümüne neden olan mavi bebek sendromu üzerine Alfred’in yoğun çalışmalarından kendisi çalışır. Köpekler üzerinde yaptığı çalışmalarla pes etmeden azimle hastalığın tedavisini bulur. En son da ters dikiş tekniğini bularak ameliyatın gerçekleşeceğini söyler. Doktorun Vivien’in ameliyata katılmasını istemesi üzerine diğer doktorla buna karşı çıkar. Yaptığı çalışma ile bir bebeğin değil yüzlerce bebeğin kurtulmasını sağlayabilecek buluşuna rağmen sırf siyahi olduğu için diğer doktorlar karşı çıkmasına rağmen Alfred, Vivien’i ameliyata alır ve operasyonu başarı ile gerçekleştirirler. Dünya da ilk defa açık kalp ameliyatının ilk bulan kişi olmasına rağmen siyahi olduğu için ve maddi imkansızlıklardan dolayı diplomasız olduğundan bir teşekkür bile edilmez. Diplomasız kahramanımızın değeri daha sonraki çalışmaları ile her zaman ki gibi dünya da yine geç anlaşılır değeri. Ve son olarak fahri doktorasını aldığı konuşmasında “pişmanlık duyduğun çok şey olmadıkça layıkıyla yaşamadığını söylerler” sözü her şeyi açıklamaktadır. 

 Filmin en etkileyici ve en üzücü noktalarından biri de hiç kuşkusuz Thomas Vivien'in o kadar çaba göstermesine rağmen bir fotoğraf karesinde kendisine yer bulamamasıydı. Alfred Blaloc'un bu başarıyı kendine mal etmesi son derece üzücü noktalardan biriydi.

İlk gösterim tarihi30 Mayıs 2004
Oyuncular: Alan Rickman, Mos Def, Kyra Sedgwick, Gabrielle Union 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder